Ως ‘Βιοχημική κύηση’ ορίζεται μια εγκυμοσύνη που γίνεται αντιληπτή μόνο από την τιμή της β-χοριακής αλλά δεν εντοπίζεται στο υπερηχογράφημα. Δηλαδή ναι μεν η εγκυμοσύνη ξεκινάει, αλλά δυστυχώς δεν εξελίσσεται φυσιολογικά. Μπορεί να συμβεί είτε μετά από φυσιολογική σύλληψη είτε μετά από εξωσωματική.

Αν κάποια φορά καθυστέρησε η περίοδός σου 3-4 μέρες, δεν αποκλείεται να συνέβη και σε εσένα, δηλαδή να είχες μια βιοχημική κύηση από φυσιολογική σύλληψη. Σε αυτή την περίπτωση, η γυναίκα δεν έχει καμία ένδειξη ότι είναι έγκυος και απλά αντιλαμβάνεται ότι καθυστέρησε η περίοδός της. Με λίγα λόγια, η βιοχημική κύηση δεν είναι κάτι ασυνήθιστο.

Τις πιο πολλές φορές οφείλεται σε παθολογικό έμβρυο, δηλαδή έμβρυο με χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Αν το έμβρυο δεν έχει το σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων τότε δεν μπορεί να επιβιώσει. Αυτό αποτελεί μια άμυνα της φύσης: ένα έμβρυο δεν εξελίσσεται όταν έχει σοβαρά προβλήματα και άρα δε θα είναι βιώσιμο. Οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι γενικά τυχαία γεγονότα, αλλά είναι πιο συχνές στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ή στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες. Βιοχημική κύηση μπορεί να προκύψει σε μια γυναίκα αν δεν είναι δεκτικό το ενδομήτριο ή γενικά λόγω ανωμαλιών στη μήτρα της, για παράδειγμα αν υπάρχει διάφραγμα μήτρας, ινομυώματα ή πολύποδες. Αλλά και η δυσλειτουργία του θυροειδούς είναι υπεύθυνη για βιοχημικές κυήσεις και γενικά για αποβολές. Οι ορμόνες του θυροειδούς ελέγχουν όλο μας το σώμα, γι’ αυτό είναι απαραίτητο μια γυναίκα που προσπαθεί για μωράκι να έχει ελέγξει το θυροειδή της. Η κατάσταση της μήτρας και του θυροειδούς της γυναίκας σίγουρα πρέπει να ελέγχονται πριν ένα ζευγάρι προχωρήσει σε προσπάθεια με εξωσωματική. Ιδανικά, θέλουμε η τιμή της β-χοριακής 14 ημέρες μετά την ωοληψία να είναι πάνω από 50. Αν η τιμή της είναι πιο χαμηλή, τότε αυξάνει ο κίνδυνος η κύηση να μην εξελιχθεί ομαλά, δηλαδή να πρόκειται για βιοχημική ή εξωμήτριο κύηση.

Αντιμετώπιση

Μετά από μια βιοχημική αποβολή δεν χρειάζεται η λήψη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής. Αν και, η πρώτη περίοδος μετά την αποβολή μπορεί να είναι διαφορετική, οι επόμενοι εμμηνορρυσιακοί κύκλοι θα συνεχίσουν να εμφανίζονται κανονικά.